19.12.2015

Elämää sairaalassa espanjalaisittain osa 4

Nyt on siis harjoittelu takana ja on kuitenkin vielä aika hetkeksi palata takaisin päin tässä elämässä ja vähän kirjoitella mimmosta se elämä täällä Espanjassa sairaalassa on. Mutta nyt mää lupaan, että tää on sit viimenen tämmönen bloggaus liittyen tähän sairaalaan :D Ja pahoittelen sitä että tämä kirjotus on melkosen negatiiviseen tai "valittavaan" sävyyn kirjotettu. Mutta mitäpä sitä totuutta kaunistelemaan.. Toki täälläkin on paljon hyvin onnistuneita asioita ja semmosia mistä meidän olisi syytä ottaa mallia :)

Eli tällä kertaa aattelin valottaa hiukan aseptista toimintaa (kuinka hygienisesti toimitaan) täällä. Alotetaan vaikka ihan sieltä syyskuun lopusta alkaen :D
Ah, aina niin ihana käsidesi :D
Ekana päivänä mää muiden shokkien lisäksi koin suuren järkytyksen siinä, kuinka täällä huolehditaan aseptiikasta. Tokihan työntekijät käyttää täällä käsidesiä, mutta aivan totaalisen liian harvoin ja käsidesin määrä on aivan liian pieni.. Mutta ilmeisesti täällä ei sitten juurikaan ilmene hoitoon liittyviä infektioita, sillä ei kukaan ainakaan vaikuta asiaan juurikaan kiinnitä asiaan sen suurempaa huomiota. Käsidesiannostelija löytyy jokaisesta huoneesta, käytävillä on muutama, hoitajien "kärreissä" on jokaisesssa käsidesipullo. Mutta siitä huolimatta se yleensä jää käyttämättä. Samoin kun käsien desinfektion oikeanlaisesta toteuttamisesta on ohjeet seinillä käsidesin vieressä.. Mutta toisaalta en ihmettele käsidesin käyttämättömyyttä, sillä käsidesi täällä ei ole mitään kaikista hellintä ainetta iholle. Itselläkin iho jonkun verran oireili kun yritti käsidesiä käyttää aina niin kun kuuluukin. Oli siis pakko välillä tyytyä pesemään useammin käsiä kuin mitä on suositus. Ja täällä käsidesi on niin jytyä tavaraa, että kun sitä on käyttäny niin parempi on pitää vähintään 10 minuuttia kädet kaukana suusta, muuten suussa maistuu ällöttävä käsidesi :D Mutta ei kai sen toisaalta kuulu maistuakkaan hyvältä, eikä sitä oo tarkotus käyttää sisäisesti :D


Kanylointiin käytettävät välineet
Toinen juttu mikä mua on täällä suuresti yllättäny on se, että kanyloinnissa käytetään hanskoja, mutta oikeestaan kaikki muu siinä suomalaiseen silmään meneekin aseptisesti väärin! :D Aika monesti kanyloidessa kuitenki etusormen kohdalle  hanskaan leikataan/repäistään reikä ja tunnustellaan paljaalla sormella laskimoa. Iho puhdistetaan alkoholipitoisella puhdistusaineeseen kostutetulla harsotaitoksella edestakaisin hangaten, mitä Suomessa ei onneksi tehdä tai mää en ainakaan oo nähny. Ja pistokohdan puhdistamisen jälkeen sitä saatetaan huolettomasti tunnustella paljain käsin ja sen jälkeen vasta kanyloida. Ja samalla neulalla uudestaan pistäminen minua suuresti ällistyttää, etenkin kanyloidessa. Ja tässä tiistaina näin kun piti ottaa valtimosta verinäyte ja ensimmäinen sairaanhoitaja ei siinä onnistunut niin toinen sairaanhoitaja otti paljain käsin saman neulan käteen, tunnusteli oikean kohdan ja pisti sillä samalla neulalla siihen valtimoon. Siinä vaiheessa minun teki kiljua ja juosta karkuun! Mää oon monta kertaa noilta hoitajilta yrittäny kysyä, että miksi he tekee näin. Mutta kunnollista vastausta en koskaan ole saanu. Yleensä selitys on ollu kiire, mutta välillä se tuntuu hiukan teennäiseltä..

haavan hoitoja tehdessä yleensä pidetään todella hyvin huoli siitä, että haavat puhdistetaan puhtaalta alueelta edeten likaiselle alueelle. Ja täällä käytetään usein värillistä puhdistusainetta, aivan vähä niin kun Suomessa käytetään leikkaussalissa värillistä puhdistusainetta leikkausalueen puhdistamiseen. Ja haavoja hoidettaessa joka ikinen hoitaja käyttää hanskoja kädessään!! :D

Ja täällä käytetään hanskoja myös hieman "kummallisissa" paikoissakin, kuten esimerkiksi verenpainetta mitatessa :D Mutta jokainen käyttää niitä sillon kun tuntuu hyvälle. Mutta välillä itsestäni tuntuu pahalle kun samoilla hanskoilla saatetaan hoitaa useampaa potilasta vaikka potilaat kaikki ovat omissa yhden hengen huoneissa vuodeosastoilla.

Eristyspotilaiden hoitaminen on melko hyvin hoidettu, vaikkakaan erityspotilaan hoitamiseen vaadittavat olosuhteet eivät täyty erillisine pukuhuoneineen. Suojavaatteiden käyttäminen erityspotilaiden hoitamisessa on huomioitu hyvin eikä kukaan huoneeseen mene ilman niitä. suojavaatteita. Ja useimmiten suojavaatteet pyritään riisumaan ennen huoneesta poistumista erillisiin roskiksiin.

Kynsilakan, rakennekynsien ja käsikorujen käyttäminen täällä on enemmän kuin yleisempää. Melkein jokaisella hoitajalla näkee erityisesti koruja käsissä, eikä se yleensä jää pelkkään sormukseen vaan on vaikka minkälaista rannekoruja killuttimineen. Eikä sitä ilmeisesti kukaan ole kieltänytkään kun se niin yleistä. Itseäni ainakin ahdistaisi käyttää käsissä koruja sillä tiedän miten paljon ne keräävät mikrobeja ja täten ovat epähygieenisiä.

Mut toki maassa eletään maan tavalla eikä ketään tästä voi käydä moralisoimaan. Sillä jokainen tekee juuri niin kun omatunto sanoo. Ja nämä on vaan mun omia huomioita enkä halua mitenkään yleistää että kaikki tekevät niin!!!

Eikä nyt sit tule enempää mieleen asioita mistä tahtoisin "valittaa" :D
Mutta näistäkin asioista huolimatta tämä vaihto on ollu tällä hetkellä mun maailman paras asia!! :) Ja ainaki tällä reissulla on oppinu huomioimaan aseptiikkaa omassa toiminnassaan! :D

<3 Terhi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti