25.11.2015

Elämää sairaalassa espanjalaisittain osa 2

Sairaalassa työpäivä aamuvuorolaisilla alkaa yleensä klo 8.00.
Nämä tiedot perustuvat omiin kokemuksiin Xanitin sairaalan 2. kerroksen osastolta!
Työvuoron alussa aamuvuoron hoitajat käyvät läpi raporttia yhdessä läpi yövuorossa olleen hoitajan kanssa. Aikaa tähän suulliseen raporttiin käytetään yleensä n. puolisen tuntia. Suullisen aamuraportin jälkeen sairaanhoitajat lähtevät jakamaan omien potilaidensa aamulääkkeitä perässä vedettävän vaunun sekä potilaiden lääkityslistan kanssa. Samalla kierrolla he yleensä mittaavat kaikilta omilta potilailtaan verenpaineen, pulssin sekä happisaturaation. Yleensä tämän kierroksen jälkeen tai aikana potilaat saavat aamiaisen.
Lähihoitaja/avustava hoitaja (auxilar enfermeria) jakaa potilaille aamupalan n. klo 9 aikoihin. Ja täällähän aamupalalla ei olekkaan tarjolla mitään puuroa tms, yleensä potilaiden tarjoittimilta löytyy vaaleata leipää, kinkkua/juustoa/öljyä/marmeladia leivän kanssa, kahvia/teetä/kaakaota/mehua/vettä, jogurttia tai esimerkiksi muutama keksi. Omaistenkin on mahdollisuus saada aterioida sairaalassa.

Aamulääkkeiden jaon jälkeen sairaanhoitajat kirjaavat koneelle aamulääkkeet, verenpaineet sun muut kierrolla ilmi tulleet asiat. Täällä ei ole lainkaan käytössä lääkäreiden kiertoa yhdessä sairaanhoitajan kanssa, vaan he käyvät tapaamassa potilaita yksin silloin kun se heille aikatauluun sattuu sopimaan. Tiettyä kellon aikaa on vaikea mennä sanomaan että moneltako lääkäri on tulossa, sillä hän voi tulla heti aamulla tai vasta iltapäivällä.
Yleensä n. klo 10 aikaan sairaanhoitajat lähtevät tarkistamaan potilaiden verisuonikanyyleja (IV kanyyli= IV kateter), puhdistamaan leikkaushaavoja ja vaihtamaan sidoksia tai poistamaan katetreja, kanyyleja, dreenejä yms. Suomessa verisuonikanyylit pyritään vaihtamaan n. 3 päivän välein, täällä on niin monenlaista mielipidettä asiasta etten oikein itsekkään enää tiedä että mikä täällä on käytäntö. Osa hoitajista haluaa vaihtaa kanyylin sidoksen joka päivä, osa haluaa vaihtaa sidoksen vain kun se on likainen ja osa vaihtaa kanyylin sidoksen noin 3 päivän välein. Itse en nähnyt ainoaltakaan potilaalta kertaakaan vaihdettavan itse kanyylia kertaakaan, mutta asiaan voi vaikuttaa sekin että potilaat pääsääntöisesti viipyvät osastolla vain n. 1-2 päivää.

Kanylointiin tarvittavat välineet
Verinäytteiden ottoon vaadittavat välineet
Uusien potilaiden valmistelu toimenpiteisiin tehdään siis muiden töiden ohella. Jokaiselta potilaalta pyritään mittamaan verenpaine, pulssi sekä saturaatio ennen toimenpidettä. Mutta tästäkin olen nähnyt joustettavan melko runsaasti. Ennen operaatiota potilasta pyydetään pukemaan päälle sininen leikkauskaapu. Valmistavia toimenpiteitä ovat myöskin verisuonikanyylin laittaminen, verinäytteiden ottaminen (yleensä kanyylista ruiskulla vetämällä) sydänsähkökäyrän (EKG) ottaminen (mikäli ei ole otettu vastoittain) sekä operoitavan alueen tarkastus (avustavat hoitajat tekee yleensä).

Uusia potilaita arkisin tulee ripotellen pitkin päivää. Osa potilaista tulee jo heti aamulla  ja osa sitten myöhemmin päivällä. 2. kerrokseen uusia potilaita tulee suunnitellusti mutta myös päivystyksestä tulevia potilaita on melko runsaasti.
Klo 12 on vuorossa iltapäivä lääkkeiden valmistaminen sekä antaminen potilailla. Jälleen sairaanhoitaja lähtee perässä vedettävän vaunun ja lääkelistan kanssa jakamaan potilaille lääkkeitä. Yleensä iltapäivällä on vähemmän lääkkeitä kuin aamukierrolla, koska peruslääkkeet jaetaan aamulla. Iltapäivän lääkkeissä menee yleensä antibiootteja, hepariinia, kipulääkkeitä, insuliinia sekä mitä nyt kukakin potilas saattuu tarvitsemaan. Tähän väliin on pakko mainita, että täällä lääkkeistä ainostaan huumelääkkeet ovat vain lukitun oven takana. Muut ovat täysin samassa varastossa kuin muutkin hoitoon tarvittavat välineet. Toki varasto on hoitajien kanslian vastapäätä jossa koko ajan on joku hoitajista. Espanjalaiset potilaat omien kokemuksien mukaan ovat yleensä hyvin tyytyväisiä oloonsa eivätkö he valita kipua tai ylipäätään halua kipulääkettä vaikka kipuja olisikin. En ole koko täällä olon jälkeen antanut yhdelläkään potilaalle mitään keskushermoston kautta vaikuttavaa vahvaa kipulääkettä.
Samalla lääkkeiden jako kierroksella yleensä mitataan diabeettikko potilaiden verensokeri ja laitetaan ateriainsuliinia mikäli se on tarpeellista sairaalan omien ohjeiden mukaan.

N. klo 2 aikoihin potilaille tai tarvittaessa omaisillekin jaetaan lounas. Samaan aikaan sairaanhoitajat kirjaavat aamuvuoron tapahtumia tietokoneelle potilastietojärjestelmään (Ei ole Mediatri eikä mikään muukaan tuttu järjestelmä :D) 3 aikoihin iltapäivällä tapahtuu jälleen suullinen raportointi aamuvuoron ja iltavuoron välillä.
Hoitajat käyvät itse porrastetusti aamupalalla, mutta kaikki eivät välttämättä käyä koko vuoron aikana syömässä mitään. Ja Xanitin sairaalassa on ainoastaan vaan se 1 ainoa taukohuone henkilökunnalle jossa on noin 10 istumapaikkaa. Jokaisella osastolla ei siis ole omaansa taukohuonetta niin kuin Suomessa yleensä. Kyllä toki esimerkiksi 2. kerroksessa oli hoitajien kanslian takahuoneessa pieni jääkaappi missä pystyi säilyttämään omia eväitään jos aamulla ei jaksa kulkea taukohuoneen kautta. Siellä tuli melkoisen usein syötyä, kun ei jaksanut lähteä 2. kerroksesta ravaamaan portaita alas -1 kerrokseen (rappuja kerrosten välillä on muutan 67 :D)

Iltavuoro kestää klo 3 pm-10.30 pm. Vuoro koostuu melkeenpä samanlaisesta rutiinista kuin aamuvuorokin.
Yövuoro alkaa 10.30 pm ja loppuu 8.00 am.
Välillä hoitajat tekevät 2 vuoroa peräkkäinen, eli aamusta jäädään suoraan iltavuoroon. Mutta silloin työpäiviä viikossa on vain 4 kun muuten niitä on 5.

Yritän taas palailla asian äärelle hiukan myöhemmin, nyt väsyttää aivan liikaa että saisi mitään järkevää kirjoitettua!

<3 Terhi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti