12.11.2015

Elämää sairaalassa espanjalaisittain osa. 1


Nyt kun on harjoittelu nro. 1 ohi, niin voin hiukan kertoilla elämästä sairaalassa täällä Espanjan aurinkorannikolla.
Olen siis 8 viikkoa myt ollu harjoittelussa Xanit International Hospitalissa, eli Xanitin kansainvälisessä sairaalassa joka on yksityinen. Linkki sairaalan omille sivuille mikäli kiinnostaa tutustus hiukan tarkemmin. Ja sivut on saatavissa myös suomeksi :D http://xanit.es/fi
Xanitin sairaalassa on periaatteessa 5 kerrosta, mutta ne on numeroitu -1, 0, 1, 2 ja 3. Itse olin tuon 8 viikkoa 2. kerroksessa.
-1 kerroksessa on joitakin poliklinikoita, kuten hedelmättömyysklinikka sekä hoitajien pukuhuoneet, puhelinkeskus, keittiö ja monta muuta kopperoa :D.
0. kerroksessa oli pääsisäänkäynti, ilmoittautumistiski, sekä ensiapu/päivystys (lapsille oma) sekä hoitajien ja lääkäreiden vastaanottohuoneita.
1. kerroksessa on muunmuassa leikkaussali, teho-osasto ja jotakin muutakin (ekana päivänä nopeasti tehty kierros sairaalassa niin ei voi muistaa) :D
2. kerros on vuodeosasto jossa potilast on lähes kaikki kirurgisia potilaita, eli odottavat leikkausta/toimenpidettä tai ovat toipumassa siitä. Mutta osastolla oli myös sisätautipotilaita kuten keuhkokuume, pyelonefriitti (=korkeampi virtsatieinfektio) sekä erilaisia vatsataudeista tms. kärsiviä. Potilaiden ikäjakauma oli 0-100 vuotta, eli täällä ei ollut lainkaan lapsille omaa osastoa niin kuin Suomessa.
3. kerroksessa on ilmeisesti hiukan pidempi aikaisia potilaita kuin muilla osastoilla. Enemmän painottuen kai sisätautipotilaisiin.


Suomaalaisiin potilaisiin voi törmätä kaikilla osastoilla ja joka viikko minäkin olen päässyt hoitamaan suomalaisia poilaita 2. osastolla.
Osastoilla 2. ja 3. potilashuoneita oli n. 40 kummassakin. Jokainen huone on yhden hengen huone missä potilaan omaisilla on myös mahdollisuus yöpyä levitettävällä sohvalla. Jokaisessa huoneessa on oma wc jossa on suihku. Jokaisessa huoneessa on myös oma televisio josta voi katsoa myös muita kuin espanjalaisia ohjelmia. Ja ainakin 2. osaston huoneet 200, 202 sekä osaston toisessa päässä molemmin puolin käytävää viimeiset huoneet olivat sellaisia missä oli potilashuoneen lisäksi ns. olohuone. Eli puitteet oli osastolla kyllä kunnossa.

Hoitajien ikäjakauma Xanitin sairaalassa on melkoisen kapea, sillä suurin osa hoitajista on todella nuoria. 2. osastolla yli 40 vuotiaita hoitajia oli vain muutama ja loput olivat nuorempia. Suurin osa hoitajista oli vielä alle 30 vuotiaita js todella raudanlujia ammattilaisia. Toki seassa oli myös vanhempia paljon nähneitä ammattilaisia. Kaikki olivat oikein mukavia ihmisiä ja hyviä ohjaajia, vaikka välttämättä ei aina heidän englannin kielitaitonsa ollut kovin hyvä.
Sairaalassa tehdään töitä työpareina sairaanhoitaja-avustava hoitaja  (lähihoitaja tms.). Yleensä vuorossaan oli 3 työparia mutta välillä potilaiden vähyyden vuoksi töissä oli vain 2 työparia ja niinkin kaikki tuli hoidetuksia.
Sairaanhoitajan työnkuvaam kuului lääkkeiden antaminen ja valmistaminen, haavojen puhdistaminen ja sidosten vaihtaminen, verenpaineen mittaaminen  sekä kanyloiminen ja vetinäytteiden ottaminen. Unohtamatta kirjaamista ja muita paperi hommia ja potilaiden vastaanottamista, leikkaukseen valmistamista sekä kotiuttamista. Välillä tietenkin oli aikaa auttaa myös muita esimerkiksi ruoanjaossa tai petien petaamisessa.
Avustavan hoitajan työtehtäviin kuului potilaiden hygieniasta, ravitsemuksesta sekä erittämiseen liittyvistä asioista huolehtiminen.
Sairaalassa liikkui myös ns. potilaskuljettajia jotka nimensä mukaisesti kuljettivat potilaita paikasta toiseen. Sekä veivät mm. sairaanhoitajien ottamat verinäytteet labraan.
Fysioterapeuttia osastolla näin vain pari kertaa, mutta kyllä siellä niitä sit oli :D Sairaalassa työskentelee myös ns. sosiaalityöntekijöitä (welfare tms) jotka huolehtivat potilaiden asioista. 4 heistä ainakin puhui suomea ja he selvittelivät tuolloin suomalaisten potilaiden kotiutumiseen ja vakuutuksiin liittyviä asioita. Sekä toimivat myös osittain tulkkeina potilaan ja lääkäreiden välillä. Todella tärkeää työtä tekevät kun matkaileminen on vaan koko ajan lisääntymässä !

Aurinkon nousu sairaalan ikkunasta 2. harkkaviikolla <3


Mutta tässäpä aluksi jotain ja jatkan seuraavalla kerralla normaalista työpäivästä.

<3 Terhi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti